БАТУШИНАЧКЕ БАРЕ И СВЕТСКИ ДАН ВОДА
22.03.2013

Међународна година сарадње у области вода обележена је 22.марта и у Градској општини Палилула. Тим поводом председник ове нишке општине Бобан Џунић обишао је “Батушиначке баре”, део поред старог корита Јужне Мораве у атару села Мрамор, Доње Међурово и Батушинац. Овај комплекс стајаћица, налази се у непосредној близини аутопута Е-75, десетак километара од Ниша и захвата део територије Градске општине Палилула. Батушиначке баре су настале као последица радова на изградњи аутопута Е-75 и прокопавања новог корита Јужне Мораве, са којим су многе повезане подземним путем.

По рећима председника Џунића циљ Светског дана вода је да се истакне важност водних ресурса и потреба за њиховим одрживим управљањем, као и да се представе активности које се предузимају у овој области. Добро је што је ова година ДАНА ВОДЕ посвећена сарадњи, јер се нарочито у временима кризе, постиже неупоредиво више.

Анализом резултата истраживања флоре и вегетације Батушиначких бара, које је обавио тим ботаничара (Ранђеловић, Матејић, 2007) дошло се до следећих закључака: У флори Батушиначких бара заступљено је 80 врста васкуларних биљака из 58 родова и 35 фамилија, од којих 52 припадају класи Магнолиопсида, а 28 класи Лилиопсида. У фитогеографском погледу флора ових бара се одликује присуством биљака широког распрострањења, а најзаступљенији су флорни елементи који припадају евроазијском арел-типу. Флора Батушиначких бара има хемикриптофитскохидрофитски карактер, са значајним учешћем терофита и геофита. На подручју Батушиначких бара забележене су и неке врсте које су иначе релативно ретке и угрожене у флори југоисточне Србије
У Србији је све мање и мање здраве изворске воде. Стручњаци сматрају да је главни разлог у неконтролисаној сечи шума и да се спас налази у планском пошумљавању, поврсинским акумулацијама, малим бранама и заштити изворишта река.

Сарадњом свих нивоа власти у граду и јавних комуналних предузећа у области заштите и управљања водним ресурсима, обезбеђује се уредно снабдевање водом, чува животна средина и вода као природни ресурс, код грађана а нарочито младих, подиже и свест о значају вода и одговорном понашању према водама.

Прогнозе да ће до 2025. године две трећине човечанства осетити озбиљан недостатак воде, не охрабрују. Процене кажу да око 1,1 милијарди људи нема приступ пијаћој води, а 2,5 милијарди нема обезбеђене елементарне санитарне услове. Шест хиљада деце млађе од пет година сваког дана умире од болести проузрокованих загађеном водом а више од пет милиона људи годишње, што је десет пута више него број погинулих у свим ратовима годишње на свету.

Галерија слика